משרד המשפטים
מטרת הנציבות לקדם את עקרונות היסוד של חוק השוויון, לקדם שוויון, למנוע אפליה ולעודד את השתלבותם והשתתפותם הפעילה של אנשים עם מוגבלות בחברה.
אולי זה יפתיע אתכם, אבל כמעט כל אחד מאיתנו הוא בעל מוגבלות בעצמו או שאחד מיקיריו הוא בעל מוגבלות. דו"ח נציבות השוויון לשנת 2009 מראה כי בישראל כמיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. 700אלף מתוכם עם מוגבלות חמורה. לא אחת הם מופלים בגלל נכותם ומוגבלותם
אילו היו הרחובות בהם אנו הולכים, המידע אותו אנו מקבלים, הבניינים בהם אנו חיים ועובדים, והשירותים הניתנים לציבור, מותאמים ונגישים לאנשים עם מוגבלות, הם היו יכולים לחיות בעצמאות ובכבוד, תוך מימוש מלוא יכולותיהם - כפי שקובע חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בישראל(תשנ"ח, 1998).
מכוח אותו חוק השוויון הוקמה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים. מטרת הנציבות לקדם את עקרונות היסוד של חוק השוויון, לקדם שוויון, למנוע אפליה ולעודד את השתלבותם והשתתפותם הפעילה של אנשים עם מוגבלות בחברה.
ואכן, בשנים האחרונות מאז הקמתה בשנת 2000, פעלה הנציבות רבות לקידום אנשים עם מוגבלות בישראל. על חלק מפעילות ענפה זו אתם מוזמנים לקרוא באתר זה. בין השאר, הקימה הנציבות מערך לאכיפת חוקי הנגישות, מקדמת התקנת תקנות וחקיקת חוקים הנוגעים לאנשים עם מוגבלות, מפעילה מערך הדרכות ומפתחת את בסיס הידע בנוגע למצבם של אנשים עם מוגבלות בישראל וכיצד ניתן לשפר את מצבם. הנציבות מעורבת במגוון תחומים בהם היא מקדמת מדיניות שוויונית ונותנת מענה למאות פניות בשנה של אנשים המבקשים סיוע למניעת אפליה בתחומים כמו תעסוקה, חינוך,בריאות ושילוב בקהילה וכן נותנת ייעוץ וייצוג משפטי.
בימים אלה אנו פועלים לפיתוח תוכנית פעולה לעידוד תעסוקה ולמיגור הדעות הקדומות בנוגע לאנשים עם מוגבלות בחברה הישראלית. השאיפה שלנו היא ליצור מצב שבו נושא אנשים עם מוגבלות יהוו חלק מכל דיון ציבורי בכל תחום ולא כנושא נפרד.
הנציבות לשיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מובילה מהלך על מנת שממשלת ישראל תאשרר את אמנת האו"ם בדבר "זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות" שהתקבלה באו"ם ב-2006. האמנה נותנת ביטוי לגישה הרואה בעניינם של אנשים עם מוגבלות נושא של זכויות אדם. היא מחייבת לשמוע ולהכיר את ניסיון החיים של אנשים עם מוגבלות ואת תפיסתם בדבר המוגבלות והחסמים החברתיים הניצבים בפניהם, לפני קבלת כל החלטה הנוגעת לעניינם.
זוהי שעת רצון לשינוי חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל. אני גאה ונרגש לשמש בתפקיד בעת כזו ומכיר בגודל האתגר שהוטל על כתפי הנציבות לקידום מעמדם של אנשים עם מוגבלות בחברה. כדי להצליח עלינו להרחיב את שיתופי הפעולה עם כל מי שנכון להתגייס למשימה להשגת שוויון לאנשים עם מוגבלות: משרדי הממשלה השונים, הרשויות המקומיות, ארגוני החברה האזרחית ובראשם ארגוני האנשים עם מוגבלות, המגזר הפרטי ואנשים פרטיים.
לקריאת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות